Triloogia

Triloogia

Autor: Jon Fosse

Kirjastus: EESTI RAAMAT

Kategooria: Kaasaegne ilukirjandus
2024 aasta

Hindad

Rahva Raamat
23.99€
Osta
Kas otsite sügavalt liigutavat lugemiselamust, mis jääb teiega pikaks ajaks? Jon Fosse'i "Triloogia" on teos, mis võib teid kõnetada. See kirjandusteoste kogumik viib teid läbi kolme omavahel seotud lühiromaani, kus iga järgnev lugu on eelmise loomulik jätk.

Esimeses osas, "Unetu", kohtute Asle ja Alidaga – kahe noore inimesega, kelle vahel tekib sügav side esimesest silmapilgust. Nende armastuslugu on nii intensiivne, et nad muutuvad teineteise jaoks asendamatuks. Teises raamatus, "Olavi unenäod", jätkub Asle ja Alida lugu, kuid nad on saanud uued nimed – Olav ja Åsta. Kolmas osa, "Õhtuväsimus", toob meieni vananeva Alida mõtisklused elust, armastusest ja ajast.

Fosse'i kirjutamisstiil on eriline – ta kasutab sõna- ja lausekordusi, mis loovad tekstis rütmi ja viivad teid justkui meditatiivsesse seisundisse. Tema tekstid on minimalistlikud, kuid samas emotsionaalselt laetud, mis paneb lugeja sügavalt kaasa mõtlema. Teosed käsitlevad tegelikkuse ja unenägude, elu ja surma, ajalisi ja ruumilisi rännakuid ning metafüüsilisi dimensioone, sisaldades piibellikke viiteid.

Fosse ei karda puudutada teemasid nagu igavene armastus, halastus ja leppimatus. Ta kirjeldab elu keerukust, üksindust, igatsust, kannatusi ja kaotusvalu, kuid samas ka usku, lootust ja armastust. Tema teosed on tunnustust leidnud laialdaselt – "Triloogia" tõi talle Põhjamaade Nõukogu 2015. aasta kirjandusauhinna ning 2023. aastal pärjati ta Nobeli kirjandusauhinnaga.

Jon Fosse on Norra kirjanik ja dramaturg, kelle teoseid on tõlgitud paljudesse keeltesse ja mängitud üle kogu maailma. Eesti keeles on tema loomingust ilmunud mitmeid teoseid, sealhulgas "Pelgupaik", "See on Ales", "Triloogia", "Teine nimi. Septoloogia I‒II" ja peagi ilmuv "Valendus".

Kui olete valmis sukelduma Fosse'i maailma, kus iga sõna ja lause kannab endas sügavamat tähendust, siis "Triloogia" ootab teid. See on teos, mis ei jäta teid kindlasti külmaks.