Leivakünast ahjuluuani

18,53 €


Autor: Hella Keem
Formaat: Kõva kaas
Lehekülgi: 136
Kirjastus: EKSA
ISBN: 9789949684465
Ilmumisaeg:
Mõõdud: 170mm x 215mm

Leivakünast ahjuluuani

Leivavalmistamisest ja sellega seotud esemetest

Raamatu sisuks on Hella Keema (1915–1997) ülikooliajast pärit
aastakümneid käsikirjas seisnud etnograafiline uurimistöö.
Teose põhirõhk on endisaegsetel eesti leivanõudel ja leiva
valmistamisega seotud esemetel ning nende nimetustel. Kirjeldatakse
leivanõude valmistamist, arengut ja tüpoloogiat. Vaatluse all on
leivataina segamisvahendid, mitmesugused kraabid leivanõu puhastamiseks,
leivalabidad, ahjuroobid ja ahjuluuad. Kõiki kirjeldatud esemeid
tutvustatakse ka folkloorsest aspektist ning antakse võrdlev
lühiülevaade uurimise all olevatest objektidest seoses
sugulasrahvastega. Raamatust leiab ka eestlastele omase hapendatud
rukkileiva valmistamise etapid.
Teost illustreerivad autori enda joonised ning kunstnik Hilda Kamdronilt
(1900–1972) spetsiaalselt selle töö jaoks Eesti Rahva Muuseumi
esemekogude ja fotode põhjal tellitud unikaalsed pliiatsijoonistused.
Raamat tõstab esile hapendatud rukkileiva, eestlastele olulise
identiteedisümboli.

Samast kategooriast